Şifalı Bitkiler - Acı Ağaç - Deniz's Choice

Güncel

Deniz's Choice

Deniz'in perspektifinden

MakeMeUp

Post Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

27 Mart 2020 Cuma

Şifalı Bitkiler - Acı Ağaç

Şifalı Bitkiler A-Z

aci-agac-sifasi


Acı Ağaç (Russia amara)


İki, üç metre yüksekliğinde ufak yapılı bir ağaçtır. Guyanna, Venezüella, Panama gibi ülkelerde yetişir. İnce kabuklu, şeker beyazı rengine sahiptir ve sarı benekleri vardır. Çiçekleri ise kırmızı renktedir. Bitkinin her kısmı çok acı olduğu için bu ismi almıştır. Kokusu yoktur. İlaç olarak kullanılan yeri, odun şeklinde bulunan kütüğüdür. Yapısında Ruassine denilen etkin bir madde vardır.

Faydaları

Tükürük salgısını düzenler. Mide, bağırsak, karaciğer, böbrek salgılarını arttırır. Hazımsızlık, bağırsak tembelliği, karaciğer ve safra kesesi sancılarına iyi gelir. Ayrıca karaciğere kan akışını arttırır. Acı olması sebebiyle midenin iç zarını etkileyerek iştah açar. Bu şifalı etkilerinden dolayı, bu bitkinin yetiştiği ülkelerde halkın bu ağaçtan su kapları yaptığı, bunlardan su içenlerin iştahları arttığı, bünyelerinin kuvvetlendiği söylenmektedir. Bir litre suya bu ağaçtan konularak ıslatılır veya haşlanırsa bu su ilaç olarak kullanılabilir. Bir defada içilebilecek miktar, yaşa, bünyeye göre bir çorba kaşığından bir fincana kadardır. Fazla tüketilirse veya doz aşılırsa, bulantı, kusma yapar. Pişirme yöntemi ile hazırlanır da suyuyla lavman yapılırsa bağırsak kurtlarını döker.

İki gramdan on grama kadar acı ağaç 60 gram kadar su ile güzelce kaynatılarak elde edilen maddesi ek kağıtlarının hazırlanmasında kullanılır. Çünkü acı ağaç bir çok haşaratı kaçırır. Bazı ülkelerde kaynatılmış acı ağaç suyunu vücudun  kıyafetlerle örtülü olmayan el, yüz gibi çıplak kısımlarına sürerek sinek, sivrisinek, tatarcık gibi haşerelerden korunan çoktur. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Responsive Ads Here