bitkilerin faydaları - bitkiler nasıl toplanır - Deniz's Choice

Güncel

Deniz's Choice

Deniz'in perspektifinden

MakeMeUp

Post Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

25 Mart 2020 Çarşamba

bitkilerin faydaları - bitkiler nasıl toplanır

bitkiler-nasil-toplanmali-denizschoice




Bitkiler Nasıl Toplanır Ve Korunur?


Bitkilerden faydalanabilmek için, onları iyice tanımak, hangi zamanda, nasıl toplanacağını öğrenmek gerekir. Ayrıca nasıl korunacağı ve sağlıklı bir şekilde bozulmadan saklanmaları gerekmektedir.
Bitkileri kullanmak, onlardan faydalanmak bilgi sahibi olmalısınız. Bilgisizce kullanılan bitkiler faydadan çok zarar verebilir. Bir çoğu birbirine benzer, birbirlerinden ayırt edebilecek kadar onlar hakkında bilgi edinmeliyiz. Tanımadığınız, veya karıştırabileceğiniz bitkilerden faydalanmadan önce mutlaka güvenilir bir kaynaktan teyit etmeniz, bu tür konularda sağlığınızı riske atmamalısınız.

Her bitkinin fayda sağlayan kısmı farklıdır,  kimi bitkinin kökü, kimisinin yaprağı, kabuğu, tohumu ve hatta meyvesinden de yararlanılır. Bu kısımları, yani fayda sağlayan kısımları olgunlaşıncaya kadar bekleyip, bitkiyi o zaman toplamak gerekir. Zamansız toplanan bitkiler, beklenene faydayı sağlayamaz. Her bitki bilindiği gibi canlıdır, organiktir, dolayısıyla dayanıklı değillerdir. Sağlıklı saklama koşullarından en önemlisi kurutmaktır. Kurutmak, kolay bir işlem değildir. Bazı bitkiler güneşte kurutulur, bazı bitkiler ise gölgede ve ılık havada kurtulmalıdırlar. Kurutma işlemi başarısız olan bitkiler çürüme yaparlar ve işe yaramazlar.


Çiçeklerin Toplanıp Saklanması

Çiçekler, açılmalarının tam olarak oluştuğu, olgun bir hal aldıkları zaman toplanır. Bazı çiçeklerin yalnızca renkli yaprakları, bazılarının bütünü kopartılır. Çiçekleri kurutma yöntemi, havadar bir yerde asılarak olur. Güneş ışığında kurutulamazlar, gölge olmalıdır! Çünkü güneş ışınları hassas çiçeklerin fayda sağlayan niteliklerini bozar, işlevsiz hale getirir. Çiçekler demet haline getirilerek, yerde iplere sıralanır. Kurutulduktan sonra nitelikler sürekli olsun diye, kapalı kutularda veya karanlık dolaplarda saklanmalıdır.


Bitki Veya Yaprakların Toplanması

Bitkiler ve yaprakları daha önce bahsettiğimiz gibi tam olgunlaştıkları zaman toplanır. Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları toplama işlemi için en elverişli aylardır. Çiçeklerde ve diğer bölümlerinde olduğu gibi bitki ve yaprakların toplanmasında acele edilirse işe yarar ve kullanılacak kesimleri niteliklerini kaybeder. Kurutulmak ve saklama koşullarında koşulları olarak içlerindeki suyun fazlalığından dolayı zor olabilmektedir. Zaman kaybedilirse yine özellikleri etkilerin kaybeder.

Bitki ve yaprakları sağlıklı bir şekilde koruyabilmek için, ince tabakalar haline getirip, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kurutmak gerekmektedir. İstiflenirken veya kurutulurken üst üste yığılırlar ise iyi kurutulamazlar. Kurutma işlemi esnasında yayarak ve aralarında boşluk bırakarak özenli bir şekilde dizilmelidir. Bitkiler ve yapraklar hava alan gölgelik yerlerde kurutulur. Bazıları ise kuru hava ile ısıtılan fırınlarda kurutulur. Her bitki için değişik kurutma yöntemleri bulunabilir. 


Kök Kısımlarının Toplanıp Saklanması

Bitkilerin kökleri kurutulmadan önce iyice yıkanıp, toprak ve diğer kalıntılardan arındırılmalı dırlar.
Suyun süzülmesi için, bir süre güneşte bırakıldıktan sonra, demetler halinde asılır. Çabuk kurumaları için genelde özel fırınlar kullanılır.

Şifalı bitkilerin kullanımı bilgisiz ve tecrübesiz kişiler tarafından olmamalıdır. Gerektiği gibi, bitkilerin toplanıp, kurutulup, korunması da tecrübeli kişiler tarafından uygulanmalıdır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Responsive Ads Here